Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Найденов напуска съдебната система

Снимка: БГНЕС

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов е депозирал тази сутрин оставката си пред Висшия съдебен съвет. Той иска да бъде освободен от съдебната система по лични причини.

В краткото съобщение от името на главния прокурор Сотир Цацаров се акцентира, че става дума за "лично решение", както и че молбата е била внесена във ВСС заедно с предложение на главния прокурор за поощряването на Найденов с най-високото магистратстко отличие - "Личен почетен знак I степен - златен".

Бойко Найденов беше последният висш прокурор от екипа на Борис Велчев, който запази поста си и при Сотир Цацаров. Найденов беше за кратко и.д. обвинител номер едно до избора на Цацаров за титуляр на поста. Според запознати той е бил резервен вариант за постоянен главен прокурор, в случай че в края на миналата година Цацаров не беше събрал необходимото мнозинство. И пак според запознати, и заради тези спекулации, Цацаров и Найденов не са се сработили, включително и заради силно критичното отношение на настоящия главен прокурор към работата на Националнато следствие.

Докато беше и.д главен прокурор Найденов изигра ключова роля за недопускането на Венета Маркорска да стане конституционен съдия. В деня, в който тя трябваше да положи клетва, той информира президента, че в прокуратурата е образувано досъдебно производство, което засяга нейни действия като съдия във ВАС и Росен Плевнелиев използва тази информация, за да бламира клетвената и церемония, напускайки я по средата.

Последният голям случай, по който работеше Бойко Найденов, беше атентатът на летище Сарафово.

Бойко Найденов завършва специалност право в Академията на МВР през 1990-а година. През 1991-ва година става военен следовател към Софийската военноокръжна прокуратура. От 1992-ра е военен прокурор. Работи като заместник-ръководител на Софийската военноокръжна прокуратура, прокурор във Военноапелативната прокуратура, ръководител на Софийската военноокръжна прокуратура и прокурор във Върховната касационна прокуратура. От 26-и юли 2005-а до 26-и април 2006-а година оглавява Софийската градска прокуратура. От 26-и април 2006-а е говорител на Върховната касационна прокуратура, а от 28-и юни 2006-а и на Специализирания отдел "Противодействие на организираната престъпност и корупцията" към ВКП.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна