Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стоянович: Намалението в бюджета за култура няма да се усети от гилдиите

Снимка: БГНЕС

Диана Андреева – директор на Обсерваторията за икономика на културата, заяви преди днешното заседание на Министерския съвет, че иска оставката на министър Петър Стоянович с очакването, че и други неправителствени организации, които работят в сферата на културата, ще се присъединят към това искане. Мотивът за него, по-широко казано, е несправяне с работата, а конкретно - неуспехът да бъдат отстоени парите за култура в следващия държавен бюджет.

В предаването "Преди всички" министър Стоянович отговори:

Вчера прекарах известно време с Националния съвет за кино, в който влиза и д-р Андреева, поговорихме си за доста от проблемите. Мисля, че има едно известно драматизиране на нейното искане. То е, разбира се, нейно право, но да се иска толкова сериозно нещо като оставка затова, че просто няма повече пари от това, за което сме се преборили, ми се струва малко прекалено. Аз съм се преборил в достатъчна степен, според мен, на базата на даденостите, които все пак предлага проектът на държавния бюджет. Ние започнахме от една доста по-ниска обща сума, която се докара до там, че в момента реално имаме едно намаление от тазгодишния бюджет с около само 2 млн. лв. Сравнете го с другите ресорни министерства и ще видите, че в Министерството на културата сме положили успешно при това повече усилия. В тази тежка икономическа ситуация мисля, че на този етап това е един достатъчен максимум. Глобално погледнато не може да ни задоволява, но все пак трябва да работим с реалностите.

Стоянович подчерта, че тези 2 млн. лева намаление са главно за сметка на капиталовите разходи, т.е. това намаление гилдиите няма да го усетят.

Законът за филмовата индустрия предвижда сумата за производство на филми да бъде допълнително дотирана с около 4,5 млн. лв., което през годините първо, че не се е случвало винаги. Второ – аз като говорих с г-жа Андреева й обещах да помислим за целево финансиране на тази допълнителна сума и най-вече една програма, която стартира сега по идея на министъра на финансите – т.нар. публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Всички министерства практически ще могат да се състезават на проектен принцип. Смятам, че тъй като тя обхваща една сума от 500 млн., която не е за пренебрегване, ние бихме могли да се преборим, да заложим тези пари за българското кино. Мисля, че колкото повече търсим реални решения със спокоен тон, а не се увличаме по сензационното, мисля, че ще свършим повече работа, каза още министърът. 

На въпрос за поредната рокада в ръководството на НДК, министър Стоянович подчерта:

Там е имало през годините едно натрупване на сериозни и даже бих казал плашещи разходи, които поставиха и мен, моето министерство, и българската държава пред доста сериозни проблеми от гледна точка на задълженията, става въпрос за много милиони левове. Те не са от една–две години, това се натрупва през годините. Мисля, че първата задача на новия борд е да направи пълна финансова ревизия. Ще се съобразя с мнението на тези органи в българската държава. След това трябва да се направи един много сериозен преглед на творческата дейност на НДК.

Цялото интервю на Таня Величкова с Петър Стоянович чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна