Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествен марш в Москва беше отбелязана годишнината от парада през 1941-ва година

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

С тържествен марш на Червения площад в Москва беше отбелязана 72-рата годишнина от историческия военен парад на 7-и ноември 1941-ва година. По същото време руските комунисти празнуват днес поредната годишнина от Октомврийската революция.

В Русия официално отбелязват Деня на бойната слава. Празникът е свързан с парада на 7-и ноември 1941-ва година, когато хитлеристките войски са били само на 70 км от Москва. Пред събралите се на Червения площад ветерани кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че събитията отпреди 72 години са станали начало на бъдещите победи във Великата отечествена война:

В този ден ние отново прекланяме глави пред паметта на тези, които не доживяха до Деня на победата. Благодарим ви, скъпи ветерани, ние се гордеем с вас и се радваме, че и днес сте сред нас, посочи Собянин.

Във военния парад участваха над 6000 души, като много от тях бяха облечени с исторически униформи от войната. В същото време немалко руснаци отбелязват днес поредната 96-а годишнина от Октомврийската революция. В цялата страна се организират митинги и демонстрации. В Москва руската комунистическа партия и други леви движения организират шествие в центъра на града с основно искане за оставка на правителството.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна