Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Румен Цонев - гост в „Мултикултурни диалози”

Снимка: Кирчо Стоичков
Проф. Румен Цонев е композитор, диригент и музикален теоретик. Завършил е Българска държавна консерватория, доктор на изкуствознанието, доктор на Парижкия университет - Сорбоната. Ръководител е на департамент „Театър” в Нов български университет. Автор е на музиката за над 200 театрални спектакъла, към игрални, документални и анимационни филми, както и на произведения за музикален театър. Спектакли с негова музика са играни в почти всички европейски страни, САЩ, Канада. Проф. Цонев е гостуващ професор в Сорбоната, в Националната консерватория за драматично изкуство в Париж, Лионската консерватория, Консерваторията за полифонична музика в гр. Тур, в Кралския колеж за музика, Лондон. Основател и главен диригент е на Френския вокален ансамбъл за православна музика.
През 2007 година Румен Цонев е удостоен с награда „Икар 2007” за авторска музика към спектакъла „Дванайсета нощ”, постановка на Младежкия театър, „Аскеер 2007” за театрално изкуство, за авторския музикален спектакъл „Ритъм енд блус” в театър „Зад канала” и авторската музика към „Дванайсета нощ”. Получава и награда за театрална музика`2007 от фондация „Маестро Димитър Вълчев”, „Златен ритон” от Международния кинофестивал, Пловдив`2007, за музиката към анимационния филм „А + Е”. Миналата седмица се състоя премиерата на „R’&’B” - 2 в „Малък театър зад канала”.
„Музиката е в главната роля в спектакъла „R’&’B”. Но тя би могла и да провали едно театрално произведение, ако не е на мястото си. Защото винаги трябва да се намери нейният генетичен код - театърът е в гените на музиката. Не случайно имам един термин, който въведох в употреба - „театрогеничната природа” на музиката. Терминът се наложи в Сорбоната, оттам се надявам да навлезе въобще в европейското музикознание”.
Около 30-минутният разговор с проф.Румен Ценов ще ви провокира непременно да отидете на театър и да си отговорите на много от поставените въпроси.

събота, 22 януари от 16.00 часа
По публикацията работи: Елиана Захариева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна