Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„ABC - белгийско съвременно изкуство” в Софийската градска художествена галерия

Снимка: БГНЕС

На 12 април, пред многобройната българска публика, чуждестранни гости и представители на дипломатическия корпус, в Софийската градска художествена галерия бе открита изложба, представяща съвременното белгийско изкуство. 
Сред официалните гости бяха кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-министъра на културата Тодор Чобанов, посланиците на Кралство Белгия Марк Михилсен и на Република Франция – Филип Отие и други. Всеки един от тях поднесе приветствие към почитателите на съвременното изкуство и изрази задоволството си от присъствието на оригиналните дигитални творби в СГХГ.
Тази изложба идва в София от Франция, от Националното студио за съвременни изкуства „Льо Френоа”, само няколко месеца след представянето на „Във време на промяна. Модерното изкуство в Белгия 1880-1950”. Проява, организирана по повод белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Идеята за изложбата е на Ален Флешер, директор на „Льо Френоа”.
Споделяйки своите мотиви за осъществяването на „ABC – белгийско съвременно изкуство”, кураторът Доминик Пайни сподели, че „...в момента Белгия преживява една сурова епоха, едно голямо изпитание. ABC е изложба, която без да претендира за изчерпателност, разкрива многообразието на съвременната белгийска артсцена. Тя има претенцията да покаже в перспектива онези творци, които през 70-те и 80-те години изиграха ролята на предвестници на експерименталното изкуство, смесвайки пърформанса, ленд-арта и критичния поглед към света....”
„Представителите на съвременното изкуство следват представителите на модерното изкуство..., подчерта Н.Пр. Марк Михилсен. Тази изложба е едно доказателство, че художествените произведения също могат да станат дигитални в този съвременен, дигитален свят...”
Софийската градска художествена галерия представя две, до три изложби годишно, свързани тематично с европейско изкуство, като нерядко интересът е към творци от страните на Балканския регион. Но предпочитанията са предимно към гостуване на определени музеи, а не към персонално представяне на отделни художници.
Тази концепция предостави възможността на българската публика да се срещне с тези образци на дигиталното изкуство, предоставени от Националното студио за съвременни изкуства „Льо Френоа”. А така също и на изложбата „От два ъгъла”, на Музея за наивистично и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия. Музеят е учреден през 1960 г., във времето когато се счита, че наивното изкуство преживява своя световен триумф.
До 24 април 2011 г. в СГХГ могат да се види и подбраната колекция от 65 творби на двамата утвърдени творци от Сърбия и България - Предраг Миличевич - Барбариен и Росен Рашев - Рошпак.
Повече за дейността на Софийската градска художествена галерия ще научим от Аделина Филева, директор на галерията - наш гост в предаването.

събота, 16 април от 15.00 часа

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна