Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Радиотеатъра - "Франческа" от Константин Илиев

Татяна Лолова и Красимир Доков във "Франческа" от Константин Илиев на сцената на Народния театър "Иван Вазов" (режисьор Маргарита Младенова).
Снимка: Архив

"Франческа" на Константин Илиев може да бъде четена като един от най-жестоките български текстове. Така е, защото той рязко се отказва и от обичайното шекерче: идеализирано-приповдигнатия образец на историята. Със смразяваща директност се поставя въпросът за условията, правещи възможни както бъдещето, така и миналото на подобен тип човешка общност."
                                                                                          Георги Каприев, в. „Култура” 
                                                                                         
В случая може би е достатъчно да се каже, че "Франческа" е една от последните пиеси на Константин Илиев (предпоследната) и че постановката е на Маргарита Младенова, която я поставя не за първи път (първият е на сцената на Народния театър "Иван Вазов"). Като прибавим, че в главната роля е Татяна Лолова и че музиката е на Кирил Дончев, може би няма нужда от повече реклама поне за театрално изкушената публика.
И все пак ми се иска да добавя още няколко думи.
Струва ми се, че "Франческа" е един от недоразбраните и недооценени драматургични текстове на Константин Илиев. Струва ми се, че това е едно разминаване със зрителя, на което му предстои да изчезне през годините. За щастие или може би за съжаление, това е пиеса, която сме обречени да разбираме все по-добре.
Иска ми се да кажа две думи и за Маргарита Младенова - не за това какъв прекрасен режисьор е и колко е приятно да я гледаш как работи - внимателно,с усмивка, без насилие и с пълна безкомпромисност по отношение на нещата, които иска да каже; а по-скоро за начина по който чете и разбира драматургичните текстове на Константин Илиев. Но може би е по-добре да оставя тази последна преценка на слушателя. И не мога да не каже две думи за Татяна Лолова. Пак не за това, каква голяма актриса е, защото това всеки го знае. Искам да кажа, че във "Франческа" прави роля в която е напълно различна и неузнаваема, че такава роля в досегашния си репертоар тя няма.

Участват: Татяна Лолова, Красимир Доков, Мирослава Гоговска, Радена Вълканова, Христо Петков, Станислав Ганчев.
Студиен екип: Живко Марев и Димитър Василев.
Звукови ефекти: Силвия Ггочева.
Музика: Кирил Дончев.
Постановка: Маргарита Младенова.

неделя, 8 май, от 16.00 часа

По публикацията работи: Ина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени