Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Фиделио” на Бетовен - запис от фестивала в Луцерн под диригентството на Клаудио Абадо

Клаудио Абадо на фестивала в Луцерн.
Снимка: Архив

Предлагаме ви цялостен запис на единствената опера на Бетовен - “Фиделио”. Като оставим настрана мелодраматичните й обрати, нейната история за доблестната сила на любовта, която може да преобърне една обществена система, базирана на жестокост и несправедливост е всъщност архетип, който само е усилил своето значение във времето, минало от първото й представяне преди малко повече от две столетия . Суровата обстановка на ограден със стени затвор, продължава да е смущаващо актуална, както като метафора, така и като реална ситуация, в която част от човечеството продължава да се намира. Публиката често се обръща към “Фиделио” именно в смутни исторически моменти, за да почерпи от нея морален и емоционален материал за справяне с трудностите.
Историята на творбата е достатъчно заплетена, но ако се вгледаме ще открием, че отделните премиери на произведението съвпадат с моменти на остра политическа криза. Първата версия носи името “Леонора” и е представена през 1805 година във Виена, която тогава се намира под обсадата на наполеоновите войски. След доста корекции в музикално и драматургично отношение, и вече преименувана като “Фиделио”, операта е поставена отново на сцена през 1814 година, само месеци преди Виенския конгрес, поставил началото на нова епоха на реакционерство и подтискане на човешките права.
Като свободен артист Бетовен не е могъл да пренебрегне и елемента “популярност” при избора си на материал. А по това време на популярност се е радвал жанра “опера на спасението”, зародил се в последното десетилетие на VIII век като отговор на жестокостите, последвали Френската революция. Именно него можем да посочим като източник на изпълнената със силно морално значение сюжетна линия за жертвата, която трябва да бъде избавена от подтисничество, както и за отправна точка на някои музикални елементи на творбата. По времето, когато Бетовен създава “Фиделио”, жанра “опера на спасението” се е разпространил на изток, а през 1814 година, 25 години след зараждането си, все още е актуален за виенската публика.
Източникът на либретото, написано и преработено за Бетовен от Йозеф Зонлайтнер и Фридрих Трайчке е Жан Никола Були. Той пише на френски и изцяло в контекста на жанра “опера на спасението”. Смята се, че Були е базирал либретото си на истинска история, случила с в дните на терора по времето на Френската революция, като само е променил мястото на действието на някак неутралната на пръв поглед Севиля.
И въпреки че във “Фиделио” откриваме и нишката на стремеж към успех сред тогавашната публика, Бетовен не би бил Бетовен, ако не е търсил нещо много повече при избора си на материал. История, която да запали неговото въображение и да засегне теми, които са му много скъпи. Във “Фиделио” Бетовен намира възможността да изследва как абстрактните и утопични идеи на Просвещението като свобода, братство и справедливост могат да придобият плът, задействани от конкретен, драматичен пример на самопожертвувателна съпружеска любов. Силата и дълбочината, с която е изобразена тази любов, ни открехва завесата към една друга, самотна реалност, в която такава любов отсъства - личния живот на композитора.

В записа от фестивала в Луцерн от 4 септември 2010 година главните роли са изпълнени от:

Нина Стеме (сопран) - Леонора/Фиделио
Йонас Кауфман (тенор) – Флорестан
Кристоф Фишесер (бас) - Роко
Петер Матеи - (баритон) Дон Фернандо
Фалк Щрукман - (бас-баритон) - Дон Пизаро
Рахел Харниш (сопран) – Марселина
Кристоф Щрел (тенор) – Жакино

Участват още:
хор “Арнолд Шьонберг” с диригент Ервин Ортнер
Камерен оркестър “Малер”
Фестивален оркестър Луцерн
Диригент: Клаудио Абадо

Съдържание на операта "Фиделио"

събота, 3 септември, от 20.00 часа

По публикацията работи: Росица Казакова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени