Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кирил Топалов: Не спирай всички топки, които минават край теб или животът е шарена, но хубава смесица

Милена Димова и проф. Кирил Топалов в студиото на "Повтори фантазията".
Снимка: Кирчо Стоичков
Първите седем години са изключително важни. Детето вижда, наблюдава взаимоотношенията в семейството и после възпроизвежда същите. Затова е добре, когато е в корема на майка си, да чува хубави думи, приятна музика, за да изгражда самочувствие.
Не е важно да си пръв в живота. Важно е човек да работи много, пък да става каквото ще... Израснах в краен софийски квартал нагоре, по боянските ливади. Имах хубаво селско детство. Купувал съм много книги и никога не съм подарявал. Но Братя Грим подарих на един овчар – обеща да ми даде футболна топка. Но така и не я видях тази топка. Братя Грим са велики фолклористи, събрали са всички тези приказки, но в тях има нещо много, много жестоко. Докато децата са неосъзнато жестоки. У детето има нещо от спонтанността на животинчето. Така детето, което е по-слабо, започват да го бият. Различието пречи, по-скоро дразни... Иначе съм на границата на две зодии – Телец и Близнаци. Скоро разбрах, че е лошо да си на границата. Докато Телецът е страхотно работлив, типичните Близнаци са повърхностни, а на границата е моят неуспех в живота...Докато моят прадядо е водил хайдушка чета –организатор е на черковната борба в Дебърския край. В Илинденското въстание пък неговите синове вземат дейно участие...
Винаги има какво да научиш и да допълниш в своите знания при разговор с професор Кирил Топалов. Или дори само като слушаш неговите тълкувания на един или друг период от българската история – струва ти се, че знаеш много добре какво е ставало, но чуеш ли неговия коментар, си казваш: ми да, то е близко до ума. Сигурни сме, че така ще си кажете на няколко пъти, докато слушате нашия разговор.
По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна