Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Светът на подправките”: Подправките в българската кухня

Чесновият лук е дал името си на обичаната от много хора луканка, защото от старо време е бил щедро използван за консервиране на месо. Антисептичните качества на лука са били оценени и от гениалния поет Христо Ботев: „Открих – възкликнал той веднъж, от чесъна и лука бягат болестите и жените!”
Джодженът в повечето краища на страната е несравнима подправка за зрелия фасул, но не и в родината на прочутия смилянски боб.
Лютивото усещане от широко разпространения по нашите земи лют червен пипер всъщност не се определя като вкус, а – парене.
За най-често употребяваните подправки в древната и съвременната българска кухня разказват Десислава Димитрова от БАН, кулинарите Пеньо Иванов, Виктор Кънчев, Антонио Минчев и Румен Тодоров.
По публикацията работи: Елена Кортел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна