Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Чесновият лук е дал името си на обичаната от много хора луканка, защото от старо време е бил щедро използван за консервиране на месо. Антисептичните качества на лука са били оценени и от гениалния поет Христо Ботев: „Открих – възкликнал той веднъж, от чесъна и лука бягат болестите и жените!” Джодженът в повечето краища на страната е несравнима подправка за зрелия фасул, но не и в родината на прочутия смилянски боб. Лютивото усещане от широко разпространения по нашите земи лют червен пипер всъщност не се определя като вкус, а – парене. За най-често употребяваните подправки в древната и съвременната българска кухня разказват Десислава Димитрова от БАН, кулинарите Пеньо Иванов, Виктор Кънчев, Антонио Минчев и Румен Тодоров.