Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миланската скала открива своя нов сезон с „Лоенгрин” на Вагнер под диригентството на Даниел Баренбойм

Снимка: Архив
Една стара журналистическа максима гласи: „Липсата на новини също е новина”. Припомням си я, кой знае защо, броени часове преди мига, в който най-престижният оперен театър в света – La Scala, Милано, ще вдигне завеси за своя нов творчески сезон. Традиция е това да се случва винаги на 7 декември – Денят на Sant’Ambrogio – светецът-покровител на града; традиция е също огромна част от световните радиостанции (включително и БНР!) да излъчват директно спектакъла по откриването. От 2008 г. насам хронологията е следната: 2008 – „Дон Карлос” (Верди), диригент Даниеле Гати; 2009 – „Кармен” (Бизе), диригент Даниел Баренбойм; 2010 – „Валкюра” (Вагнер), диригент Даниел Баренбойм и 2011 – „Дон Жуан” (Моцарт), диригент... отново Даниел Баренбойм! През последните години, покрай удоволствието да предавам директно тези спектакли, станах неволен свидетел на множество неразбории, интриги, напрежение и дори скандали в „светая светих” на оперното изкуство. Този път обаче атмосферата на мистериозност сякаш е отстъпила място на празничността и всичко протича гладко, спокойно и като по предварително набелязан план. Няма протести и стачки за повишаване на заплатите, няма митинги пред сградата на операта против редуцирането на бюджета й; няма провокативни публикации в пресата и подмяна на основните изпълнители в последния момент, както се случи с Джузепе Филианоти през 2008-а... Сякаш времето е спряло и световната криза е отстъпила пред мощта на изкуството... Празничният спектакъл на „Лоенгрин”, с който Миланската скала не само ще отбележи началото на поредния си нов сезон, но й ще хвърли мост към предстоящата 200-годишнина на Рихард Вагнер през 2013, бе предшестван от множество тържествени концерти и изяви. С тях бе отбелязан 70-годишният юбилей на Даниел Баренбойм, който от месец октомври миналата година е главен диригент на „Ла Скала” и според предварителните прогнози ще остане на този пост поне до 2016 година.
Всичко около предстоящото откриване вече е уточнено, изработено до последния детайл и усърдно (но изискано) рекламирано по всички италиански телевизии. Определени са цели девет зони в италианската „столица на модата”, в които публиката ще може да наблюдава спектакъла на огромни видеоекрани – първото от тях е прочутата покрита галерия Vittorio Emanuelle, която се намира в непосредствена близост на сградата на операта.
„Лоенгрин” ще се излъчва директно и в множество киносалони, по телевизиите RAI 5, ART – ZDF и TV Kultura Russia, както и по италианското RadioTre. Разбира се, ние ви съветваме да изберете честотите на националната ни програма „Христо Ботев”, където не само можете да проследите целия спектакъл, но и да слушате коментариите на български. Ще ви предложим не само пълна информация за изпълнителите, но и камерна музика в интерпретация на Даниел Баренбойм и негови приятели, уникални исторически записи на прочути милански оркестри, както и на бивши главни диригенти на Миланската скала. Не пропускайте вълнуващия шестчасов музикален маратон до полунощ – няма да съжалявате!

А ето и имената на певците, които ще изпълняват главните партии в спектакъла на „Лоенгрин”:
Лоенгрин – Йонас Кауфман, тенор
Елза фон Брабант – Аня Хартерос, сопрано
Фридрих фон Телрамунд, граф на Брабант – Томас Томасон, баритон
Ортруд, негова съпруга – Евелин Херлициус, мецо-сопрано
Хайнрих Птицелов – Рене Папе, бас
Кралски вестител – Желко Лукич, баритон
Режисьор-постановчик на спектакъла е Клаус Гут, сценографията и костюмите са на Кристиан Шмидт, а хореографията – на Фолкер Михл. Драматург – Рони Дитрих.
Участват хорът и оркестърът на Teatro La Scala, Milano. Диригент – Даниел Баренбойм.

Съдържание на операта

петък, 7 декември, от 18.30 часа
По публикацията работи: Аделина Александрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени