Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академичен смесен камерен хор „Гаудеамус”, Пловдив

Снимка: хор „Гаудеамус”
Академичен смесен камерен хор „Гаудеамус” е създаден през 2006 г. Осъществил е множество самостоятелни концерти с ортодоксална и кантатно-ораториална музика. Има многобройни участия в хорови фестивали: Тракийски хоров фестивал – Ямбол, Viva la musica – София, Панорама на българското хорово изкуство – София, Международен хоров фестивал „Достойно есть” – Поморие, фестивал на Духовната хорова музика „Св. Петка Българска” – гр. Габрово, VII международен фестивал на студентските хорове, Благоевград, Трети и Четвърти международен фестивал на духовната музика „Осанна във висините” – София. Съставът е поканен за резидентен хор на първия Международен конкурс за млади хорови диригенти „Маестро Захари Медникаров”, Албена.
Хорът участва в workshop по хорова музика под ръководството на Джон Флъмърфелд (САЩ), както и в ежегодния музикално-сценичен проект на Европейския съюз във Франция и Великобритания. Проектът включва изпълнения на Stabat Мater от Перголези, The Fairy Queen от Пърсел, мотети от Бах, Requiem от Арно Дюмон, операта „Семела” от Хендел, мадригали на Монтеверди и други. Осъществява премиерни изпълнения на творби от съвременни френски автори: Missa brevis, Media vita и La Messe от Карол Бефа; Calliope, Falling star, Desert (по текстове от Джон Дон и Фридрих Ницше) от Филип Ерсан; Псалм 150 от Филип Мазе; операта K. Et la piste du château по романа на Кафка „Замъкът”.

Хорът често реализира проекти на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив. Съвместно с учебния оркестър изпълнява меси от Моцарт и Хайдн, „Магнификат” от Чимароза, участва и в постановки на оперите „Дидона и Еней” от Хенри Пърсел и „Семела” от Хендел, предстои изпълнение на Misa Criolla от аржентинския композитор Ариел Рамирес.
Съставът неколкократно е канен като гост в предаванията Cantate Jubilate и Musica sacra на Българското национално радио, както и в издания, посветени на студентския празник, Коледа и юбилея на предаването Cantate Jubilate.
На 22 май 2012 г. хорът е удостоен с награда за високи художествено-творчески постижения в областта на българското хорово изпълнителство, присъдена от фондация „Проф. Петя Павлович” и Сдружението на академичните хорове в България а през октомври бе номиниран за наградата на СБМТД „Кристална лира”.
Весела Гелева, основател и диригент на „Гаудеамус”, завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, София, при проф. Васил Арнаудов и проф. Вирджиния Атанасова. От 1994 преподава хорово дирижиране и курсов хор в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив, където понастоящем е доцент.
През 2006 г. защитава докторска дисертация на тема „Специфика и възпитание на певческия глас в детска и юношеска възраст и проблеми на приложението му в хоровия колектив”. Автор е на научни статии и публикации, както и на монографията „Петър Динев и неговото църковно хорово наследство”. От 2006 г. е диригент на хора при храм „Св. Троица”, Пловдив, с който участва в IV и V фестивал на православната музика „Достойно есть” град Поморие и записва компактдиск с музика на Петър Динев по поръчка на Българско национално радио. От септември 2010 г. е диригент на хора при Държавната опера, Пловдив.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна