Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посоки: Мартиника

Историята, която споделям с вас в това издание на „Посоки”, донякъде прилича на приказка с тази разлика, че не е измислена, а се случи наистина. Две групи младежи – от България и от далечния карибски остров Мартиника, се срещнаха, за да преоткрият себе си и света, в който живеят, оглеждайки се в очите на другите.
Поканата към мен за участие дойде от 17 СОУ „Дамян Груев” с изучаване на френски език в София, а мечтата на тези млади хора, която се сбъдна, е рожба на програма „Сократ”, подпрограма „Коменски 1” – езикови проекти на Европейската комисия по образование. Даже не подозирах за тяхното съществуване, но когато ми се обади тогавашната директорка на училището Тодорина Атанасова, не се поколебах нито за секунда и с удоволствие приех да направя филм за това.
Темата на този проект, озаглавен „Еврокар” (Европа – Кариби), се нарича „културно наследство и съвременност” – дълъг и донякъде сложен термин, зад който простичко казано всичко се свеждаше до крилатата фраза: „Да разкажем за нашите разлики и да изживеем нашите прилики.”
По публикацията работи: Симеон Идакиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна