Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката Мила Воденичарова: Чрез мечтата аз осъществявам своя вътрешен свят

Любимите приказки от детството:
Все още не мога да си обясня защо, но това са по-тъжните приказки. „Малката кибритопродавачка” на Ханс Кристиян Андерсен ми е любима и до днес.

За мечтите:
Чрез мечтата аз осъществявам своя вътрешен свят на художник и човек. Аз имам някак винаги земни, реални мечти и затова съм забелязала, че те се случват с определена цикличност във времето - при мен тя е от около 10 години. Моята мечта от детството е да посетя двореца в Балчик и ще го направя, разбира се. Ето такива са ми мечтите – възможни.

За любовта към природата:
Аз съм възпитана от моите родители, също художници, на любов към природата. Отраснала съм в Казанлък и моите спомени от там са за едни невероятни екскурзии и пикници, които родителите ми организизраха за мен и брат ми. Ходехме винаги край някоя рекичка, ловяхме риба, събирахме пресен ароматен чай и мама го вареше пред палатката, защото често нощувахме сред природата. Затова спокойно мога да кажа, че в общи линии това са и ароматите от детството ми – на природа, на прясна риба, на ателиетата на мама и татко в Казанлък. За мен така трябва да премине детството на всяко дете. Опитвам се и на моите две дъщери да им създам подобни аромати. Ние живеем в планинския град Троян. Ходим много често сред природата, събираме гъби, разказвам им за мъховете и лишеите по дърветата, караме колела в парка. Забавляваме се.

За родителите й:
Винаги ще им бъда благодарна за свободата, която имах в детството си. Аз не ги питах например: „Мога ли да изляза да играя”. Казвах: „Аз излизам да играя”.
По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна