Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт”

Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” отбеляза 20 годишнината от създаването си с тържествена конференция в София. Събитието събра повече от 200 фулбрайтови стипендианти от България и САЩ. Комисията е официално учредена през 1993 г. у нас след подписване на споразумение между двете правителства. През 2013 г. общият брой на българо-американската фулбрайтова общност е 1081. До момента 533 българи и 548 американци са получили стипендии в различни категории за следдипломна и професионална квалификация, преподавателска и научна дейност и развитие на гражданското общество.
През изминалите 65 години чрез програмата „Фулбрайт” е осъществен академичен и културен обмен на повече от 310 000 хиляди стипендианти от САЩ и 165 страни в света. След завръщането си в родината голяма част от тях се реализират като изтъкнати учени, журналисти и творци, политици, дипломати, членове на правителства, дори държавни глави и министър-председатели.
Фулбрайтовите стипендианти от цял свят са получили 42 Нобелови награди, над 60 награди Пулицер, и много други престижни отличия. Целта на програмата е подпомагане на образователния и културен обмен и насърчаване на взаимното разбиране и разбирателство между различните държави.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна