Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: 80 процента от новоназначените директори в МОСВ са от ДПС

След конкурс екоминистерството назначи директорите на регионалните инспекции по околната среда и водите, басейновите дирекции и на националните паркове в  последния работен ден на миналата година. В предаването "Преди всички" резултатите от конкурса коментира зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Мисля, че избраните ръководители отговарят на изискванията на конкурса. Назначенията са извършени съобразно закона. Не знам да е имало политически натиск за назначенията. На новоназначените трябва да им се даде срок от два-три месеца, за да навлязат в детайлите.

По отношение на дюните. Не всички дюни са добре картирани. Това е въпрос на кадастралните планове. Това води до условност в намеренията за бъдещото строителство в тези райони. Територии, които нямат характер на дюни, понякога са означени като такива. Прави се проверка в тези случаи, променя се съответното предназначение и се разрешава строителството.

Тома Белев от "Зелени Балкани" коментира, че ръководителите на териториалните звена на министерството трябва да бъдат специалисти. В България се обучават такива специалисти, но сред назначените - няма нито един специалист. Ще се случи това, което се случва през последните години. Едни и същи обяснения, че предишните директори не са професионалисти. И сега никой никога не е работил в тази област. Ще им трябват не два-три месеца, а години. Материята е сложна. Директорите трябва да различават какво им предлагат експертите.

Има един проблем, обвързаността с една или друга партия. Няма лошо, че партийни членове стават ръководители, проблемът е да не се превръща в партизанщина. Сред тези, които в момента са избрани, има бивши депутати и партийни функционери, които не са успели по друг начин.

80 на сто от назначенията в сектора са на хора, принадлежащи на ДПС, каза депутатът от ГЕРБ - Ивелина Василева, член на Комисията по околна среда.

Не ми беше удобно, когато слушах, че Чавдар Георгиев е представител на БСП.

Настоящите управляващи се опитват да демонизират ГЕРБ, че е имало политически кадрови решения. А назначените сега със сигурност не са на хора, които могат да вземат решения.

Чавдар Георгиев каза, че един ръководител не е необходимо да бъде специалист. Ролята на един директор е да бъде ръководител на административна структура.

Интервютата на Таня Милушева с Чавдар Георгиев, с Тома Белев и с Ивелина Василева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна