Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителственият протест приключи късно снощи след прилагането на полицейска тактика

Снимка: БГНЕС

Множество недоволни граждани останаха до късно снощи пред Народното събрание с призиви за оставка на управляващите. По информация на МВР до 19.30 часа вчера са били задържани 12 души за противообществени прояви. След сблъсъците по-рано през деня блокадата бе разкъсана от полицията без големи инциденти.

След 21 часа плътен кордон от полицаи започна да настъпва в пространството на площад "Народно събрание", където се бяха събрали протестиращите. Началото на разширяването на периметъра беше от страната на БАН. След това полицаите на няколко тласъка и без да употребяват сила, а само придвижвайки се напред, изтласкаха протестиращите към улица "Шишман". Същото се случи и от страната на Софийския университет. Полицаите постепенно изтласкаха протестиращите от площад "Народно събрание" до кръстовището на Ректората.

Към 23.30 часа, след като протестиращите бяха значително по-малко на брой, органите на реда помолиха по мегафон да освободят кръстовището. Последва поредното придвижване на полицейските сили и останалите хора бяха принудени да отидат до Орлов мост. Те обаче не успяха да блокират кръстовището, тъй като то вече беше обградено от полиция.

През нощта около Народното събрание са издигнати нови, по-стабилни ограждения, след като при вчерашните сблъсъци протестиращи разкъсаха металните прегради.

По повод протестите премиерът Пламен Орешарски заяви пред агенция "Блумбърг", че не вижда причина за смяна на правителството, ако управлението работи в интерес на хората.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна