Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Бизнесът ще усети намаляване на административната тежест след няколко месеца

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски обеща, че след няколко месеца бизнесът ще усети намаляване на административната тежест. Разработват се и активни секторни политики за насърчаване на инвеститорите, каза премиерът пред участниците в 15-ото издание на Българския икономически форум.

Орешарски отбеляза, че за разлика от говоренето за рецесии и криза, инвестициите не са били приоритет през последните 5 години. По думите му основни задачи на правителството стават засилването на инвестиционната активност и стабилизирането на икономиката.

Работим за възстановяване на по-високо ниво на макроикономическата и фискална стабилност. Предвиждаме сериозни мерки за пресичане на контрабандните канали и за преследване отклоняването от плащане на ДДС, преди всичко на вътрешнообщностните доставки. Вече частично е преодоляно забавянето при възстановяване на ДДС, като още в следващите няколко месеца ще възстановим напълно регулярното връщане на дължимото ДДС от държавата. Ще намалим неразплатените задължения от страна на министерства и централни ведомства към изпълнени вече договори от страна на бизнеса.

В отговор на въпрос дали политическата стабилност и върховенството на закона са фактор за растеж, Орешарски обясни, че се полагат усилия да се изпълнят всички препоръки на Европейската комисия, свързани с правоохранителната и правосъдната система:

Политическият риск действително е набор от фактори и ще бъда прекален оптимист, ако твърдя, че в обозрим хоризонт ние съществено ще намалим политическия риск, макар че ще се стремим към това.

Големи компании проявяват интерес за инвестиции у нас, без да се влияят от политическия риск, съобщи зам.-министърът на икономиката Красин Димитров. Инвеститорите търсят да бъде осигурена подходяща среда за бизнес и доказателство за това е договорената с изключително големи инвеститори евробонд облигация, посочи Димитров. Благодарение на нея българските компании ще могат да получават кредити при много изгоден лихвен процент, обясни той:

Ние успяхме за Българския енергиен холдинг да осигурим един такъв ресурс от 500 милиона на лихвен процент, който е по-нисък, отколкото държавните гаранции, издадени от българската държава в предишен период. Това е факт, че в крайна сметка инвеститорите имат интерес към България и към определени сектори и ние ще подкрепяме такива инвестиции.

20 милиона лева са предвидени в бюджета за 2014-а за иновации. 80% от износа на България за момента е нискотехнологичен. За да се премине към високотегнологична продукция - подходяща за износ, е необходима реиндустриализация, каза още Димитров и добави:

Такива средства съществуват и в Програмата за иновации и конкурентоспособност, фокусирани да дадат възможност българският бизнес да закупи съответните патенти или лицензи, или да развие съответните технологии вътре в самите фирми, които да доведат до тоя иновативен момент и създаването на високотехнологични продукти с добавена стойност.

България има огромен потенциал за инвестиции в хидроенергетиката, смята Пламен Дилков, представител на голям чуждестранен инвеститор у нас. Той добави, че 2 800 мегавата мощности са инсталирани в хидроенергийния сектор.

Когато говорим за хидроенергетика, България има огромен потенциал. Потенциал, който не е концентриран на едно място, а който е разпръснат по цялата територия, и потенциал, който всъщност напълно е в симбиоза със смисъла на устойчивото развитие - локално да се произвежда енергия за нуждите на малките населени места, там, където те ще я консумират.

Стефка Славова, член на борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, посочи, че в доклад на банката се дават занижени прогнози за растеж в целия регион, в това число и в България. Според доклада в пазарните реформи при тези страни се наблюдава връщане назад, което е лош сигнал за инвеститорите.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна