Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът предлага здравна карта за лечебните дейности по региони

Снимка: БГНЕС

Как здравното министерство ще работи с болниците в тежко финансово състояние и как държавата ще контролира цените на лекарствата - това са част от въпросите, които представители на протестиращи граждански организации поставиха на премиера Пламен Орешарски по време на традиционната среща на министър-председателя с протестиращи.

Милена Атанасова от Национален синдикат "Защита" поиска правилно разпределяне на парите за здравеопазване и контрол върху средствата от здравни вноски:

Какви да бъдат критериите, за да не се стига до такъв финансов колапс, против закриването на болниците, как смята да мотивираме българския гражданин да си внася здравните осигуровки, след като не получава, може би, адекватната услуга?

Обрат в здравеопазването ще има, когато участва и частният сектор, смята премиерът Пламен Орешарски:

Тогава ще имаме модерни клиники, каквито гледаме по филмите, обаче когато това нещо се регулира и направлява от държавата и когато не се струпват модерните клиники в две-три населени места.

За целта Орешарски предложи да има здравна карта за лечебните дейности по региони и Здравната каса да сключва договори само с част от клиниките:

Т.е. ако в един регион има 20 броя клиники, които се занимават с един и същ профил или едни и същи дейности, очевидно е, че Касата трябва да сключи договори с част от тях, а не с всички. Големият проблем в момента е, че цялото законодателство е настроено така, че и сто да има в едно малко населено място, Здравната каса ще сключи със сто.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков коментира ценовата политика на производителите на лекарства у нас и в страни извън ЕС:

В Турция медикамент, който струва тук, примерно, десет лева, там може да го намерите за пет. Защо не желаят да направят това нещо за България, е въпрос на фирмена търговска политика. Те не искат да свалят цените тук, по простата причина, че и други страни използват международни сравнения за корекция на цени и ако намерят такава цена в България, тя става валидна за целия общ европейски пазар.

Според премиера трябва да се възстанови принципът на централизираните доставки на лекарства, за да бъдат осигурени по-евтини медикаменти.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна