Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина се въвежда необлагаем минимум за хората на минимална заплата

Хората на минимална заплата ще получат обратно през 2015-а данъка върху доходите си от 2014-а
Снимка: БГНЕС

От догодина се въвежда необлагаем минимум за хората, които получават доходи до минималната работна заплата, която ще е 340 лева. Платеният догодина данък  ще се възстанови в началото на 2015-та година, обясни премиерът Пламен Орешарски.

От БСП обявиха, че ще предложат от догодина да се увеличи обещетението за гледане на дете до една година.

Между първо и второ четене на бюджета за догодина в парламента ще бъдат направени корекциите така, че да се въведе формата на необлагаем минимум за работещите бедни с доходи до минималната заплата, обясни премиерът Орешарски. Хората ще платят данъци през 2014-а, но ще получат обратно платеното в началото на 2015-та:

Ще се усети като ефект в началото на 2015 година след данъчна декларация, която всички български граждани подават. Това ще бъде основанието да им бъде възстановен еднократно платеният през предходната година Данък върху доходите. Грубите сметки, подчертавам, грубите сметки са около 150 милиона лева.

Данъкът се връщане ще е 355 лева със заплата равна на минималната, сочат изчисленията. Орешарски коментира още, че с новото намерение не цели да обезсмисли насрочената за утре протестна демонстрация на КНСБ. От синдиката упрекнаха правителството в липса на чуваемост по предложението. Орешарски коментира:

Аз внимателно следя техните искания. В интерес на истината по голямата част от тях сме ги направили или частично или цялостно, но синдикатите затова са синдикати да защитават своите членове.

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че от бюджета през 2015-а година ще се възстановят обратно около 150 млн. лв. на около 200 хил. работници, които получават минимална работна заплата:

То предвижда възстановяване на платения данък върху минималната работна заплата. Техниката на този тип данъчен кредит предполага възстановяване на данъка да се реализира след подаване на годишната данъчна декларация в началото на по-следващата – 2015-а година, което означава еднократно връщане на всички 12 данъчни плащания, реализирани през следващата 2014-а година. Предвиждаме от началото на следващата година повишаване на минималната работна заплата на 340 лева. Това равнище на заплащане също обрича на бедност, но по-рязкото и еднократно повишаване на ниските доходи застрашава конкурентната способност на икономиката ни и вероятно ще доведе до увеличаване на безработицата.

Орешарски обясни, че при всяко повишаване на минималната работна заплата ще нарастват и сумите за възстановяване от бюджетите. Припомняме, че в програмата е планирано в края на мандата на това управление минималната заплата да е 450 лв.

Орешарски потвърди, че има и две писма от ЕК, в които се констатират пропуски в дейността на Агенцията по заетостта като междинно звено по усвояването на средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За отстраняването или оставането на директора на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, той коментира:

Мислим за подобряване на цялостната дейност на Агенцията по заетостта в контекста на писмото, което имаме от Брюксел.

Самата Лозанова, която присъства на форума, в който участва и премиерът Орешарски, отрече да се готви нейното отстраняване и цитира данни от проверки на Сметната палата и евроексперти, които доказвали, че няма пропуски в работата й:

Не, премиерът не постави пред мен въпроса за моето оттегляне. Премиерът е наясно, че в момента, ако има нещо, което в тези писма въобще се казва, то са само мнения, съмнения и те не са свързани нито с мои нарушения, нито със свързаност с някаква политика. По-скоро говорихме по въпроса да отида в Комисията, но аз изчаквам първо да видя отговора, който те ще ми изпратят на писмата, които адресирахме към тях.

Лозанова смята още, че писмата, които се изпращат от Брюксел до премиера, се пишат в България и после се препращат до ЕК. Тя е убедена, че няма нарушения по обществени поръчки, при които тя е била председател на комисии, и смята, че атаките срещу нея идват от недоволни фирми, на които са прекратени договорите по усвояване на европейски пари. Общо, откакто тя е на работа, е прекратила 21 такива договора.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна