Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнително финансиране ще имат само училищата с ръст в резултатите от матурите в 7-ми клас

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова съобщи в Разград, че от догодина училищата с добри резултати във външното оценяване от 4-и до 7-клас ще получават принадена стойност към делегираните си бюджети. Другата новост е, че средствата за издръжка на училищата няма да са обвързани с броя на учениците в тях.

Бонусите ще се дават като принадена стойност към делегираните бюджети, но на онези училища, които са подобрили резултатите от външното оценяване в 7-ми клас спрямо миниматурите в 4-и клас, каза министър Клисарова:

Не като абсолютна стойност успехът, а като принадена стойност, че с тези деца е работено и те са повишили своята грамотност, своите познания, умения и компетенции, които са били необходими да усвоят между 4-и и 7-ми клас. Това не се случва между 1-ви и 4-ти клас. Това ще бъде следваща стъпка във въвеждането.

С цел оптимизация на делегираните училищни бюджети от догодина се въвежда и единна базова стойност за издръжка необвързана с броя на учениците:

Всяко училище ще получи една базова стойност за издръжка. Тя по разчети засега е между 20-30 хил. лв., които не са свързани с броя ученици. Те са относно отопление, вода. Затова са определени близо 14 млн. лв.

22 общински училища в област Разград ще си разделят 260 000 лева за належащи ремонти, съобщиха от министерството на образованието. Министър Анелия Клисарова покани училищни директори от региона да кандидатстват с проекти по програмата "Региони в растеж".

По публикацията работи: Марина Бенова - кор. на БНР в Разград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени