Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската свободна армия няма да участва в мирната конференция в Женева

Ръководителят на Свободната сирийска армия обяви, че неговите бунтовнически части няма да се присъединят към планираната мирна конференция в Швейцария през януари, предаде Ройтерс.

Условията не са подходящи за провеждането на преговорите "Женева 2" на дадената дата и ние, като военнна и революционна сила, няма да участваме в конференцията, обяснил генерал Салим Идрис пред телевизия "Ал Джазира".

Изобщо няма да спрем боевете по време на конференцията в Женева или след нея и това, което ни интересува, е да се сдобием с необходими оръжия за бойците ни, допълнил той.

Междувременно основната сирийска опозиционна групировка - Сирийската национална коалиция, предупреди, че президентът Башар Асад не трябва да има никаква роля в бъдещето на страната, предаде Франс прес. Изявлението им идва ден след като беше обявено, че на 22-ри януари в Женева ще се проведат мирни преговори за Сирия.

Коалицията потвърждава своето пълно отхвърляне за това Асад или някой от престъпниците, отговорни за убийствата на сирийския народ, да играят каквато и да било роля при преходен орган... или в политическото бъдеще на Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна