Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДС е имала своя "парламентарна група" във всяко Народно събрание след 1989-а година

Днес се проведе международната конференция "Преходът в Източна Европа през документите на комунистическите тайни служби". Тя бе организирана от Комисията по досиетата. В работата й взеха участие експерти от Германия, Румъния, Латвия и Полша. Във форума участваха експерти и специалисти в изследването на архивите от тоталитарния период в Източна Европа.

Журналистът и изследовател на комунистическите специални служби у нас Христо Христов заяви по време на изказването си пред международния форум, че Държавна сигурност е имала "своя парламентарна група" във всяко Народно събрание от 1989-а година насам. За изборите за последния 42-ри парламент общо 136 агенти от над 30 политически партии и коалиции са атакували законодателната власт като кандидати за народни представители. Според Христов подобно е положението в изпълнителната власт - от 12 правителства от 1990-а година насам, включително и 3 служебни, нито едно не е сформирано без присъствие на агент на ДС или разузнавателните служби на Българската народна армия. Действащото в момента правителство все още не е проверено от Комисията.

Единственият период, когато в Министерския съвет у нас след промените не е имало агенти, е между 2011-а и 2013-а година, след като премиерът Бойко Борисов освободи двамата членове от кабинета си с досиета - министъра без портфейл Божидар Димитров и зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров, казва още той.

Журналистът е убеден, че страната ни е изостанала с 16 години по отношение на отварянето на архивите от миналото в сравнение с централно- и източноевропейските държави.

Специален гост на конференцията беше Ханс Алтендорф от Федералния комисариат за архивите на Държавна сигурност на бившата Германска демократична република, който сподели опита на страната си с отварянето на досиетата. Той разказа, че в началото на декември 1989-а г. е започнало масово горене на документи в ЩАЗИ, но гражданите са окупирали кабинетите в Министерството на държавната сигурност и са спасили хиляди материали. Федералната агенция за архивите на ЩАЗИ работи от 1991-ва година, като настоява отварянето на досиетата да е в съответствие с конституционните принципи.

Според председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов сега не е моментът тя да се затваря. Пред програма "Хоризонт" той изказа убедеността си, че ако това бъде направено от новите управляващи, това ще създаде нови зависимости в обществото ни.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени