Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на Италия обсъжда изключването на Берлускони от парламента

Тази вечер италианският сенат ще гласува за изключване на Силвио Берлускони от Горната камара на парламента. Поводът е окончателната присъдата срещу бившия премиер от четири години затвор за данъчни измами, свързани с холдинга "Медиасет".

Вотът за отстраняване на Берлускони съвпада с интересна политическа подробност в Сената: неговата партия "Форца Италия" премина към опозицията при приемане на бюджета за 2014-а година. Той обаче оцеля със 171 гласа "за" срещу 135 "против", тъй като новосформираната Нова дясноцентристка партия от доскорошния секретар на партията на Берлускони и настоящ вицепремиер Анджелино Алфано подкрепи министър-председателя Енрико Лета. От партията на Алфано обясниха, че принципно поддържат правителството, защото държавата не бива да изпадне в политически хаос. От друга страна, новата дясноцентристка партия ще гласува Берлускони да запази сенаторското си кресло.

В случай че Силвио Берлускони бъде отстранен, той ще загуби парламентарния си имунитет и това го безпокои, тъй като му предстоят други две съдебни дела. Що се отнася до окончателната присъда по делото "Медиасет", той се възползва от правото на общественополезен труд, за което се чака одобрението на съда в Милано през януари догодина.

Адвокатите на Берлускони подадоха жалба в Европейския съд по правата на човека. Решението му не би могло да върне Берлускони в Сената, а само да посочи премахване на противоречиви аспекти в съответния национален закон.
По публикацията работи: Елена Шаханова - Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна