Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: Има лобистки натиск около измененията в Закона за обществените поръчки

Мисия на Европейската комисия вече е в България във връзка с прилагането на Закона за обществените поръчки. Днес представителите на Генерална дирекция "Вътрешен пазар" се предвижда да се срещнат с вицепремиера Зинаида Златанова. Евроекипът трябва да събере информация за корупцията и липсата на достатъчна конкуренция в търговете. Мисията ще се занимава не само с действащите правила, но и с плановете на управляващите да ги променят.

В предаването "Преди всички" Петър Бакърджиев – председател на Управителния съвет на Института за правни анализи и изследвания, каза, че предложените от правителството текстове за промени в Закона за обществените поръчки, които бяха внесени за обсъждане в НС, са съдържали механизми за повишаване на прозрачността на процедурите, но нито един депутат не е внесъл предложение за въвеждане на повече прозрачност или за въвеждане на по-ефективен обществен контрол на тези процеси. Според него тенденцията е обратната – повечето депутати внасят искания за ограничаване на прозрачността в Закона.

Петър Бакърджиев смята, че мисията на Европейската комисия ще оцени безпристрастно законодателството в България:

Аз със сигурност зная, че ще открият смущаващи елементи в настоящото законодателство, които се пренесоха и в изменението на Закона. Нито действащият, нито предложеният за изменение закон предвижда административен или съдебен контрол върху действията на възложители, когато последните възлагат обществени поръчки или потвърждават резултати от разглеждане на оферти за обществени поръчки на стойност под определените от директивите прагове. По нашето законодателство за строителство те са между 60 и 264 хиляди лева без ДДС, а за доставки и услуги – между 20 и 66 хиляди лева. Правилата абсолютно не отговарят на европейските изисквания.

Петър Бакърджиев допуска, че обществените поръчки може да са основният източник на политическа корупция:

Голям интерес има към това дали депутатите ще се съобразят с това, че мисията е тук. За съжаление, разполагайки с информация какъв лобистки натиск витае около измененията, аз не съм голям оптимист.

Цялото интервю с Петър Бакърджиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна