Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Богданов: Некомпетентни решения на две правителства доведоха до ситуацията със зелената енергия

Икономистът Лъчезар Богданов не вижда да има идеално решение на създалата се ситуация с планираното въвеждане на такса от 20% върху приходите от фотоволтаичните и вятърните централи. По думите му, тази ситуация е забъркана от две поредни правителства и некомпетентния им начин за стимулиране на зелената енергия и за преследване на целите за повишаване на дела на зелената енергия в общия енергиен микс.

Това, което беше направено по лош начин, започва да се връща като бумеранг. Затова няма идеално решение. Или трябва потребителите осъзнато и усмихнато да плащат значително по-висока цена, за да бъдат запазени гарантираните цени, или трябва да бъде ревизирано това, което получават като доход. Това е дилемата, пред която се изправя всяка власт - или да прехвърли цялата тежест върху крайния потребител, или да намали приходите на въпросните инвеститори, коментира Лъчезар Богданов

Според него една от причините, за да се стигне до тези дебати е това, че бяха обещани твърде щедри цени, без възможност те да бъдат коригирани надолу: 

Правителствата привлякоха много инвеститори заради тези благоприятни условия, оказа се, че твърде много мощности се внедриха при тези високи, гарантирани изкупни цени и сега някой трябва да плати сметката, или цените да бъдат намалени със задна дата, което разстройва надеждите, на тези, които са инвестирали.

По думите на Богданов планираното намаляване на субсидиите на партиите няма да има никакво съществено значение за Бюджет 2014, на фона на значителните общи разходи в държавата, няма да има и съществено значение от икономическа гледна точка:

Има значение в посока на някакъв сигнал, че може и да се променят нещата, на които разчитат политическите партии по отношение на бюджетна субсидия.

Чуйте интервюто с Лъчезар Богданов в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна