Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: Няма политическа чистка на протестиращи служители в администрацията

По време на парламентарния блицконтрол премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма политическа чистка на протестиращи служители в държавната администрация. Той разкри, че всеки ден има сигнали: Оперативни данни получавам всеки ден в кабинета си, да го наречем с популярния израз "доноси", от други служители - кой с какво се занимава, често користни, друг път безкористни, така че никога не съм споменавал, няма и да го спомена, за политически пристрастия. Единственото ми изискване към администрацията е да не саботира работата в служебен план, а за съжаление, в последните месеци има такива случаи, да, няколко, за които мога да се съмнявам в саботаж.

По думите му досега служител не му се е оплакал, че върху него се оказва натиск да напусне работата си: Не казвам, че няма такива случаи, просто никой не ми се е оплакал и не съм информиран. Нито ръководител ми е казвал, че принуждава някого да напусне работа, заяви Орешарски и коментира: Мисля, че в момента политическа чистка няма, особено ако го сравним с периода 2009-а - всички цифри, в какъвто и формат да ги вземете, на които и равнища на администрацията от експерти, началници, отдели и управления. Цифрите са впечатляващи през 2009-а г., а не сега.

Пламен Орешарски не съобщи конкретно къде ще се насочат четирите милиона лева, освободени от намаляването на партийните субсидии, но обясни: Приходната част е доста напрегната, така че има нужда и от засилване на буферите, във всички разходни направления има такава възможност. В хода на изпълнението, ако е необходимо, ще се активират различните буфери. Знаете, че един от буферите е разпределение на 95 на сто от субсидиите, а не на сто процента, има и други буфери в централния бюджет. Четирите милиона са твърде скромни, за да ги мислим от сега. Добър буфер е това.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна