Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Божков: Има доста паралели между ситуацията у нас и в Украйна

Блогърът Иво Божков и политологът Васил Гарнизов, като част от "Протестна мрежа", от вчера са в Киев. В предаването "Преди всички" Иво Божков отговори на коментарите в социалните мрежи на чии разноски са в украинската столица:

С Васил Гарнизов работим по проект на Нов български университет. Това, което не достига като финанси, покриваме със собствени средства.

Той разказа, че въпреки че са от вчера там, са събрали доста впечатления:

Много спокойно е всичко. Хората са видимо заредени и няма никакво опасно положение. Виждаме решително поведение. Цяла нощ площадът беше изпълнен с хора. Митингът не е спирал в нито един момент, но няма видимо полицейско присъствие. Има си коменданти. Вчера бяхме в общината, която е окупирана трети ден. Там стотици хора спят и се хранят на полеви условия. Има създадена много добра организация.

Иво Божков каза, че на площада са представители на опозиционните партии и техните лидери, синдикатите и всички искат нови избори, чрез които да се поиска ново политическо доверие. Той обясни, че има доста паралели със случващото се в България:

90 на сто от хората носят лепенки "Аз съм тук не за парите". Същото се случва и в България, където всички питат кой ви плати, за да сте на площада. Кой ви плаща, за да имате лично мнение. В свободните държави личното мнение не е въпрос на финансиране, а е въпрос на убеждение и хората в Киев много лесно го изразяват с тези лепенки. Очевидно начинът на атакуване на позицията на даден човек е една и съща както у нас, така и в Украйна.

Цялото интервю с Иво Божков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна