Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Божков: Организацията на протестите в Украйна е впечатляваща

Това, което се случва в Украйна, е уникално и интересно. От научна гледна точка, това, което се случва там, ще има оттенък следващите 20-50 или сто години върху Европа и света. Има много сходно с това, срещу какво хората са излезли, каза в предаването "Неделя 150" политологът Иво Божков, който се е завърнал от Киев.

Когато си говорим с обикновения украинец, който е излязъл на площада, чуваме идентично описване на ситуацията - олигарси, политици, които се управляват от олигарси. И естествено руските интереси, които отделят Украйна от европейския й път. Хората там видимо имат много по – голям хъс да постигнат главната цел, която според тях ще реши всичките тези проблеми с олигарси, монополи, взаимовръзки на политика и икономика. Те недоумяват защо ние протестираме. За тях решението е Европейският съюз, който да въведе едни правила, които да им подобрят живота, обясни Иво Божков.

Организацията е впечатляваща. Там денонощно има сцена, на която излизат хора, които говорят и групи, които свирят. Кухните работят денонощно, каза Божков.

Според журналиста Ралица Ковачева, украинците имат шанс да постигнат целите си, защото протестът им, за разлика от българския, е много широко международно отразен.

И има много активна европейска позиция. В Украйна залогът е голям, каза Ковачева.

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна