Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски прогнозира година на растеж, предпоставките са в Бюджет 2014

Следващата година ще е първата след рецесията, в която ще се постигне икономически растеж - това прогнозира премиерът Пламен Орешарски на среща с Форума на бизнес лидерите в България. Той посочи, че предпоставките за растежа са заложени в бюджет 2014 и обеща реформи в ключови области.

Орешарски обеща, че правителството ще продължи политиката на ускорено разплащане с бизнеса:

Все пак 40% от БВП се преразпределя през държавата, ако сложим и някои държавни монополи, ще излезе, че този процент е доста по-голям. Имаме вече известен напредък. Струва ми се, че в последните месеци всички вие усещате по-бързо възстановяване на ДДС. Опитваме се и да разплатим, без да сме успели напълно, всички забавени стари договори.

Чрез Банката за развитие догодина ще се подкрепи малкият и стартиращ бизнес, финансовата институция ще предоставя гаранционни схеми. Премиерът обобщи, че новите политики на кабинета са заложени в бюджета за следващата година, който се прие в Народното събрание:

Важното е да правим необходимите стъпки, така че в рамките на непродължителен период – година-две, да имаме вече кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и да имаме и първите резултати от една страна - като икономически растеж, от друга страна - като възможности за подобряване на доходите на българските граждани.

Форумът на бизнес лидерите включва най-големите компании от сферата на производството и услугите в България и е основан преди 15 години.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна