Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Аталай: Производителите на електроенергия ще понесат тежест в зависимост от инвестициите

В зависимост от инвестициите, които са направени, ще диференцираме така, че всеки да понесе определена тежест, това каза председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай по повод дискусията за въвеждането на такса върху приходите на всички производители на електроенергия.

Има работна група, която работи по определени текстове, чрез които да направим изменение и допълнение на Закона за възобновяемите енергийни източници. Тази група работи от около 3 месеца. След приемането на тези 20 процента в Закона за бюджета възникна въпросът дали тези проценти да бъдат приложени еднакво върху всички производители от фотоволтаични и ветроцентралите, тази група продължава да работи, за да изготви диференцирания подход. Ако успеем да направим така, че всички да са еднакво недоволни - и банките, и производителите на електроенергия, и обществеността, смятам, че тогава ще сме намерили баланса. Ситуацията, която е създадена в енергетиката през последните години, не дава добър изход за развитие на енергийната система. И всеки един от тези производители е запознат с това състояние, защото, поне през последната година, те не получават регулярно приходите си. Не знам защо се учудват всички институции, че изведнъж е била наложена такса.  

За "Южен поток" и новините, които дойдоха от Европейската комисия, и заплахата за наказателна процедура Аталай посочи, че при всички споразумения, които са подписани между руската страна и България, основната идея е била да се спазват изискванията на ЕС.

Така бяхме убедени и уверени от изпълнителната власт. Ако има някакви пропуски, те ще бъдат поправени и проектът ще бъде продължен. Всичко, което имаше като информация, не даваше основания да се притесняваме, че ЕК ще има такива претенции.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени