Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще решава за спортната кариера на Станка Златева

Държавата ще решава бъдещата състезателната кариера на Станка Златева, съобщава официалният уебсайт на Българската федерация по борба. Спортният министър Мариана Георгиева разговаря около час с 5-кратната световна шампионка, а на срещата присъства и президентът на БФБ Валентин Йорданов.

Желанието на Златева е да се бори за България, но да се подготвя в Азербайджан при своя личен треньор Симеон Щерев, който е селекционер на мъжкия национален тим по свободна борба на азерите. Според законовите разпоредби БФ "Борба" няма право да финансира повече от 40 дни подготовката на състезател в чужбина. Компромис може да се допусне, само ако министерството осигури средства по специално направление, нещо, което проф. Георгиева вече направи тази година след промяна в наредбата. Така тенис звездата Григор Димитров получи извънредно 100 хиляди лева именно за лагери и транспортни разходи.

След мотивационно писмо от БФ "Борба" до министъра се очаква подобен подход и към Златева. Шампионката планира да се върне на тепиха най-рано за Световното първенство в Ташкент през 2014-а, след като си почива вече 16 месеца след Олимпиадата. Ако това не се случи, вероятно тя ще стане асистент в някой от треньорските щабове на националните отбори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна