Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се американският Сенат да приеме спиране на дебатите по бюджета на правителството

Днес се очаква американският Сенат да приеме спиране на дебатите по бюджета на правителството. Финансовата рамка получи двупартийна подкрепа и беше гласувана миналата седмица в Камарата на представителите. Нагласите са проектобюджетът да получи мнозинство и в Сената въпреки опасенията на някои демократи и републиканци.

Оптимизмът за очаквано развитие идва най-вече от демократите, които заедно с двама независими имат мнозинство от 55 места в Сената. 60 гласа са необходими за приемане на предложението и до последно вчера седем републиканци индикираха, че ще гласуват "за" в името на компромиса. Противниците на решението се притесняват, че в законопроекта отпада орязването на бюджета на някои социални програми или така нареченото секвестиране.

В предаването на телевизия Ен Би Си "Meet the Press" Пати Мъри - сенаторът – демократ, един от авторите на документа, обяви, че и двете партии трябва да гласуват за този компромис:

Не получихме всичко, което искахме, но ще ви кажа с какво се сдобихме – сигурност за следващите две години. Достигнахме момента, в който няма да се налага да казваме, че ще допринесем за срив на икономиката, тъй като разполагаме с нещо.

Ако спирането на дебатите по предложението бъде прието днес, окончателният вот ще бъде утре, след което Конгресът планира да излезе в зимната си ваканция.

По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна