Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещенослужители от Пловдивската епархия с декларация за храма в Батак

Близо 200 свещенослужители от Пловдивската епархия разпространиха декларация, в която изразяват възмущението си от настояването на дружеството „Будител” за отнемане на Храма „Света Неделя” в Батак от Българската православна църква. Те са и против да бъдат извадени мощите на Светите баташки мъченици от мощехранителниците, както и да бъде въведена отново входна такса за посетители.

В декларацията си свещенослужителите припомнят, че през 2011 г. Общинският съвет на град Батак е гласувал сградата на храма „Света Неделя” да бъде върната на Българската православна църква. Подчертават също, че има подписано и споразумение с участието на двама представители на Министерството на културата, в което се потвърждава, че храмът е собственост на църквата.
Гарантираме, че ние - свещениците от Пловдивска епархия полагаме и ще полагаме за храма такива грижи, каквито никоя светска институция никога не е полагала и няма да положи. Категорично възразяваме срещу опитите да се подклажда напрежение на верска основа, към което подбужда дружество „Будител", заявяват още подписалите се под декларацията. Те са категорични, че ще се противопоставят на всякакви действия за отнемане на вече върнати храмове и заключават: Ако някой смята, че даден храм не е собственост на църквата, нека заведе дело и да го докаже.

 

По публикацията работи: Кремена Данева - кор на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени