Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водосвет в Смолянско за по-малко жертви по пътищата

Водосвет за по-малко жертви по пътищата беше отслужен на главния път Пловдив - Смолян при разклона за чепеларското село Забърдо. Това е един от най-натоварените пътни участъци на територията на Смолянска област с концентрация на най-много пътнотранспортни произшествия.

В продължение на осем години в края на декември винаги се прави водосвет и курбан за по- малко жертви по пътищата, каза инициаторът Валентин Черпоков:
Това дело наистина е благородно. Миналата година го спряхме и тази година стана една голяма катастрофа с тези дечица, студентите, затова съм се зарекъл, че докато съм жив ще продължа тази традиция.
Отец Саралски призова шофьорите да сядат с молитва зад волана:
Господ напред, ние след него. Да се внимава, много бързи коли, много бързо карат, изобщо не разсъждават какви са последствията.
Катастрофите са бич, който засяга всички сфери на социален, икономически и културен живот в световен мащаб, каза директорът на МВР-Смолян главен инспектор Евгени Василев:
Средно за година в света умират над сто хиляди души от пътно-транспортни произшествия. Няма друго престъпление или деяние да нанася толкова големи щети на държавата. Това е една война, която няма тил, няма враг, няма приятели и е нещо ужасно и страшно. Затова приветствам идеята на господин Черпоков, това все пак по някакъв начин повлиява за здравето на всички нас.

 

По публикацията работи: Р.Чернокова - кор. на БНР в Смолян

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна