Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият телекомуникационен спътник на Боливия ще бъде изстрелян днес от Китай

Първият телекомуникационен спътник на Боливия ще бъде изстрелян днес от Китай, съобщи боливийското правителство и призова боливийците да следят събитието на живо, предаде Франс прес. Спътникът, който трябва да започне да функционира през март 2014-а година, представлява инвестиция на стойност 300 милиона долара, 85 на сто от която е финансирана с кредит от Китайската банка за развитие.

Според Боливийската космическа агенция сателитът ще осигури телекомуникационни услуги за 30 на сто от около 10-те милиона боливийци, които живеят в селските райони.

Боливийските въоръжени сили заявиха, че той ще бъде "ценен инструмент" за "укрепване на центровете за контрол, разузнаване и информация на военното командване с цел борба с рискове и катастрофи и наблюдение на извънредни ситуации".

Днес жителите на столицата Ла Пас са поканени да гледат на живо изстрелването на сателита на огромен екран, инсталиран на "Пласа де армас" - площадът, където се намират президентството и парламентът. Събитието ще бъде предавано пряко и от държавната телевизия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени