Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски отчете свършеното от началото на управлението на кабинета

Намаляването цените на тока, което се планира от 1-ви януари, не е коледен подарък, каза премиерът Пламен Орешарски. Той отчете свършеното от началото на управлението на кабинета и подчерта, че през следващата година ще се постигне икономически растеж.

Поредното намаляване в цената на тока, което трябва да е факт от 1-ви януари има икономическа логика и трудно може да се нарече коледен подарък, коментира премиерът Орешарски и обясни, че стъпката ще увеличи приходите в НЕК:

Обществеността не ме познава като Дядо Коледа. Намалението, особено на по-отчетливото и нощната енергия, очакваме да донесе повече приходи на НЕК. В икономиката има правило, според което не винаги високите цени осигуряват високи приходи. Има случай, струва ми се, че сме в този, когато високите цени, надхвърлящи потребителските възможности, по-скоро свиват приходите.

В отчета за свършеното от началото на мандата на управление, премиерът посочи, че годината е била много противоречива:

Три кабинета,много протести, от различен характер, много отчаяние и струва ми се обаче в края на годината и малко лъч светлина. Въпреки тези трудности успяхме да подсилим социалните политики, да съставим бюджет, който засилва тези тенденции.

На заключителната пресконференция премиерът каза, че следващата година ще започне на чисто. До края на тази година ще се изчисти цялото ДДС, изплатени са вноските на страната към ЕС, дефицитът за тази година се очертава малко под 2%, а неизпълнението на приходите ще е под 500 млн. лв., което е наполовина от очакваното в средата на годината. Постигнатият растеж за третото тримесечие е 1, 5:

Не само този факт, а и редица други икономически индикатори подсказват, че 2014-а година ще бъде първата година на икономическото възстановяване. Не искам да избързвам обаче с окончателни изводи. Всички данни са много крехки. Ще продължим да работим действително за съживяване на икономиката и за постигане на икономическия растеж поне колкото е планиран. Считаме това за ключово към разрешаването на всички други проблеми, които дори на пръв поглед нямат нищо общо с икономическото развитие.

Правителството не се отказва в реформите в здравеопазването и образованието. Те ще се реализират догодина.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна