Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите се събраха

15 волейболисти от националния отбор се явиха на първата тренировка в зала "Христо Ботев" от лагера за световната квалификация в Опава (Чехия) от 3-ти до 5-ти януари.

Двама играчи отсъстваха от първото занимание  - разпределителят Георги Братоев и диагоналът Боян Йорданов.

Разпределителят Андрей Жеков пък се присъедини към състава след повече от една година отсъствие.

Само две от четирите контроли на волейболистите ни преди световната квалификация в Чехия, ще бъдат открити за привърженици. На 27 декември (петък) почитателите на националите ще могат да гледат проверката срещу руския Губерния (Нижни Новгород). Отборът, начело на който е  Пламен Константинов, вече е в София. Другата открита приятелска среща ще бъде на 30 декември срещу Турция. И двете проверки ще бъдат при символичен вход.

Селекционерът на националите Камило Плачи се надява да направят хубав коледно-новогодишен подарък на България с класирането си за Мондиала.

Коледа и Нова година ще бъдат преди квалификацията, но ние се надяваме да направим един подарък на България след това с класирането си за световното първенство. Имаме шансове, както имат и другите отбори. Знаем, че има два много добри отбора. Всички имат за цел да се класират за световното първенство и ние ще се опитаме да се подготвим по възможно най-добрия начин, за да се класираме.  Говорил съм с всички играчи и мога да кажа, че няма големи физически проблеми и нещо, което да е притеснително. Сега зимата е един период, в който традиционно играчите са във форма. Има, обаче, цялостна умора в тези, които играят в шампионатите в Европа и в европейски клубни турнири. Но ние ще се постараем да управляваме работата по най-добрия начин в тези дни до квалификацията. Не можем да тренираме много физически, но трябва да успеем да поддържаме формата на момчетата такава, каквато е в момента.

Това завръщане е желано и оценено от всички. Това е един разпределител, който е дал много на този национален отбор и съм сигурен, че ще ни помогне много, сподели италианският специалист по повод завръщането на Андрей Жеков в националния отбор.

През цялото време съм мислил как да бъдем добре. Ето затова никога не съм говорил дали има лесна, или трудна група. Трябва да мислим и да играем добре, когато трябва, завърши Плачи.

Завърналият се в редиците на националния  отбор Андрей Жеков, че очакванията към него и съотборниците му са големи, но се надява да постигнат това, което искат.

Отсъствах поради причината, че просто не се занимавах с волейбол повече от 1 година. След като поднових тренировки, вече се занимавам активно и професионално. Реших, че при отправената поканата, мога да я уважа и имам желание да се върна. Нещата са прости. На по-преден етап не можеше да се коментира това, защото просто не играех волейбол и не беше сериозно да се коментира. За мен емоцията е същата в националния отбор както преди. Имам тръпката, все пак това е първа тренировка, вчера се събрахме на лагер. Първо, не смятам, че съм бил толкова негативен преди, но доста си починах през тази една година. В интерес на истината имах желание да се откъсна от волейбола, но започвайки тренировки през месец август имах желание за нещо, което в последните месеци преди да се откажа го нямаше. Така, че имах отново желание да играя волейбол и изпитвах удоволствие. И сега изпитвам това желание. Чувствам се добре, а това в каква форма съм, смятам че мачовете на моя клубен отбор го показват, но е съвсем различно какво е в клуба и тук. Имаме много малко време да се подготвим за един много важен турнир и мисля, че това кой от нас в каква форма е важно и да се надяваме, че ще се пренесе и в националния отбор. Смятам, че резултатите показват колко е променена България с това, което оставих преди. На 4 големи турнира отборът в четворката, така че това е показателно как се работи. Със сигурност може би има някаква горчивина в момчетата от това, че не можаха да спечелят медал, но това 4 пъти да са били сред 4-те най-силни отбора е успех само по себе си. Те се представиха на ниво. Нещо е липсвало, за да не се вземе медал, но не трябва да забравяме, че освен качество и възможности, трябва да има и много желание, особено в този мач за 3-то място. Когато си загубил полуфинала, е хубаво да си кажеш – добре, трагично е, няма да играем на финал, но все още можем да вземем медал. И когато свърши мачът за 3-ото място, разбираш, взимайки медал, че това е много значимо. Но пак ще кажа, че е много трудно да се изиграе този мач, защото разочарованието да загубиш полуфинал е много голямо и със сигурност трябва да имаш и известна доза късмет. Но според мен основно е, както на всеки един турнир, е техническата част и разбира се, късмет, желание. Всичко опира до 2 часа в един ден, сподели още  Жеков.

 

 

 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна