Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Стефан: Ще имаме истинска Църква тогава, когато събудим в нас духа, който е носил Свети Стефан

Снимка: БГНЕС

Стоян Рафаилов от Смолян посрещна Рождество Христово на улицата, седнал на градска пейка, в компанията на друг бездомник. Родопският град е единственото място, където иска да живее 37-годишният мъж. Той е превърнал в свой дом товарен камион – в кабината спи, а в каросерията събира хартия, за да изкара стотинки за хляб.

Такъв ми е животът, но не съм се предал и не се отчайвам. Ако е някой друг и два дни няма да може да издържи на моя начин на живот. Колко са ми казвали, ако съм на твоето място, още на втория ден ще си сложа въжето. Никога няма да го направя това, ще си живея живота докато ми е писано, казва Стоян Рафаилов.

Хората с неговата съдба в Русе са намирали подслон в храма „Свети Николай Чудотворец“, разказа в предаването „Преди всички“ отец Стефан:

В нашия храм имахме две стаички и в продължение на много години давахме подслон на много бедни хора, обаче така не може да се реши проблема. Мисля, че основното, което можем да предложим е това да се отнасяме човешки с тях, каним ги по време на богослужението, след което остават с нас на трапезата. Но проблемът е с покрива, с топлата стая и за съжаление тук сме безпомощни. Трябва да се говори духовно, с обич, със съпричастност. Църквата е създадена от Иисус Христос именно като алтернатива на този студен, бездушен свят.

Отец Стефан разказа, че светията, чието име носи, е първият мъченик на църквата:

Той се моли за своите убийци. Те хвърлят камъни срещу него, но той посреща това с мъжество, защото има вяра.

Пожелавам на всички да бъдем единни около Господната трапеза и на Светата литургия, защото това е Църквата, казва отец Стефан:

Когато Църквата стане истинска, тогава ще започне да решава проблемите на обществото. Иначе тя е разпиляна, в насипно състояние, в латентно състояние. Истинската Църква е тогава, когато събудим в нас този дух, който е носил Свети Стефан.

Цялото интервю с отец Стефан и историята на бездомния Стоян Рафаилов от Смолян можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна