Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: С гласа на България ЕС е приел по-лек режим за сондажи за шистов газ

Снимка: БГНЕС

От партия "Зелените" обявиха, че с гласа на България ЕС е приел по-лек режим за сондажи за шистов газ. Малко по-късно от МС отрекоха тази информация.

Г-жа Михайлова каза, че подобен въпрос не е разискван на Съвета на министрите по околна среда, но има друг орган, който е към Европейския съвет и това КОРЕПЕР, където имаме постоянно представителство от България. Всъщност именно в този орган се е случила процедурата, по която по време на съгласуването на Директивата за оценка на въздействие на околната среда, в която ЕП беше приел за всеки сондаж на неконвенционални горива да се прави задължително оценка ОВОС, но това нещо отпадна именно в тази съгласувателна процедура в т.нар. диалог между трите страни – ЕК, ЕП и Европейския съвет. Информацията ми е сигурна и единственото, което не съществува, е източник на официалната страница, който да каже как са гласували отделните страни, каза председателят на партия "Зелените" Борислав Сандов в интервю за предаването "Преди всички".

По думите на Сандов представител на България в КОРЕПЕР е Петя Василева.

Това решение не може да засяга пряко България, защото законодателството ни забранява добива на шистов газ, каза той и добави: В същия момент много силно ни касае, тъй като в Румъния и Северна Добруджа има сериозни намерения за сондажи за шистов газ и ако не се проведат сериозни обсъждания и ОВОС, ние смятаме, че съществува риск за негативно въздействие върху водните източници на цяла Добруджа, тъй като те са свързани в общ басейн.

Сандов беше категоричен, че от партията ще пуснат запитвания до институциите, за да потвърдят и те информацията.

Цялото интервю с Борислав Сандов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна