Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 души са живели незаконно в центъра за бежанци в квартал "Овча купел"

| обновено на 16.01.14 в 18:18
Център за настаняване на бежанци в кв."Овча купел""
Снимка: БГНЕС

Проверка на Агенцията за бежанците и МВР установи около 100 души, които незаконно  обитават общежитието в столичния квартал "Овча купел".

Проверката е предприета по сигнал от други бежанци, че външни хора влизат вътре, нарушават реда и създават проблеми, съобщи председателят на агенцията Николай Чирпанлиев :

Когато са попълвали своите декларации за това, че могат да излязат на външни адреси, те абсолютно съзнателно са нарушили закона и са посочили несъществуващи адреси. Вторият много сериозен проблем е, че те са влизали в самия център с документи на бежанци, които са вътре, с което са нарушавали вътрешните правила и всъщност са извършвали измами. Незаконно пребиваващите са основно от африкански произход.

Чирпанлиев уточни, че нарушителите не са били разпознати от охранителите, заради трудната идентификация:

Охраната, по принцип, като види една снимка на един човек, изцяло изглеждащ доста тъмен, те не могат да го идентифицират ясно и точно. Може би това е един от проблемите. Второ - не могат да разчетат арабските имена. В това отношение аз съм разпоредил да се направят нови карти с баджове, снимките да бъдат по-голямоформатни и да бъдат изписани техните лични номера.

Нарушителите временно са превозени до центъра в Харманли, където най - вероятно, ще изчакат отказ на статут и ще бъдат репартирани в съответните държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна