Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има промени в работата на центъра "Фонд за лечение на деца"

Снимка: БГНЕС

Ще бъдат въведени промени в работата на "Фонда за лечение на деца" и на Обществения съвет, за да се намали възникналото напрежение. Министърът на здравеопазването Таня Андреева изслуша днес директора на Фонда Ива Станкова и представители на обществения съвет. Станкова посочи, че няма забавяне в разглеждането на документи за лечението на деца. 

Според Десислава Хурмузова от фондация "Спаси, дари на...", която е член на обществения съвет на фонда, има немалко деца, които продължават да чакат решение. Според Хурмузова се бави разглеждането на документите на 19 деца, като причината за това е новото ръководство на фонда:

Започват промени в работата на фонда, на обществения съвет, ще се създадат принципни правила за неговата дейност, за да може напрежението поне малко да спадне. Министерството и лично министър Андреева ще помагат това да се случи. Да няма такива големи забавяния. Не знам как ще се получи, но ще се опитаме да го направим, спешните случаи да си вървят спешно. Не смятат, че има умисъл, има недоглеждане и немарливост. Ние казахме каква според нас е пречката - ръководството на Фонда.

Проф. Владимир Пилософ, който също е член на обществения съвет, заяви, че няма данни за немарливост: .

Досега нещо фатално не се е случило, не сме допуснали нещо всичките  заедно да се случи неприятно с някое дете. За да мога да кажа, че е немарливост, трябва да имам доказателства. Помолихме, д-р Андреева също поиска да има точен анализ и то от три години насам, къде, как са насочени децата, за да видим имало ли е такива немарливости. Тогава можем да кажем - да, в три сучаи има немарливост, в останалите - не - примерно. 

Десислава Хурмузова добави, че продължава да настоява за оставката на д-р Ива Станкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна