Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове между опозицията и режима в Дамаск белязаха началото на "Женева 2"

| обновено на 22.01.14 в 18:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противоречията между опозицията и властите в Дамаск белязаха първия ден от международната мирна конференция за Сирия, която се провежда от Монтрьо. Форумът, известен като "Женева 2", събра също представители на Съединените щати, Русия, страни от Европейския съюз и Арабската лига. Целта й е да бъде намерен изход от продължаващия три години конфликт в арабската страна. При откриването на конференцията генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчерта, че форумът е шанс за спиране на кръвопролитията.

Конференцията е за сирийците. Силно се надявам, че двете сирийски делегации, които участват в нея, ще се включат в честни и сериозни преговори. Сирийският народ наблюдава и иска да знае, че всички ние и най-вече сирийските делегации, поставяме на първо място интересите му за незабавно прекратяване на насилието и дълготраен мир, каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Сирийският външен министър Уалид Муалем обаче заяви, че някои страни на форума искат да дестабилизират страната и отправи критики към опозицията.

Тези, които искат да говорят от името на Сирия не могат да бъдат нито предатели, нито сътрудници на врага, каза Муалем.

В отговор лидерът на Националната опозиционна коалиция Ахмед Джабра подчерта, че въоръжената борба е избор, наложен от сирийския режим и призова за сваляне от власт на президента Башар Асад.

Моля ви да прехвърлите правомощията на Асад на преходно правителство, което ще положи първия камък в изграждането на нова Сирия, настоя Джабра.

Договарянето на преходно правителство по взаимно съгласие е единственият начин за излизане от сирийската криза. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери на мирната конференция за Сирия. Той обаче подчерта, че сирийският президент Башар Асад не може да бъде част от бъдещето на страната.

Преходно правителство означава, че то не може да бъде сформирано от някой, срещу когото има възражения от едната или другата страна. Това означава, че Башар Асад няма да бъде част от това преходно правителство, заяви американският държавен секретар Джон Кери.

Руският външен министър Сергей Лавров припомни, че участниците във форума носят историческа отговорност да се стремят към успех в преговорите.

Сирийските преговори няма да бъдат лесни и бързи. Конференцията дава далеч не 100-процентова, но реална стъпка за постигането на мир в Сирия. Ако успеем да я реализираме, това ще бъде за доброто не само на приятелския сирийски народ, но също така ще помогне за цялостното оздравяване на ситуацията в региона и цялата международна ситуация, укрепвайки принципите на честно и равноправно партньорство в световните дела, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна