Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колев: Промените в Закона за обществените поръчки водят до скрито одържавяване на икономиката

Гуцанов: Има проблеми със Закона за обществените поръчки

Снимка: Ивайло Михайлов
Има проблеми със Закона за обществените поръчки, най-вече с тази част, която касае държавните структури - министерствата и общините. Като съществува такъв огромен проблем в обществото, няма защо да го крием и защо да бягаме. Това коментира в "Преди всички" депутатът от Коалиция за България Борислав Гуцанов по повод промените в Закона за обществените поръчки. Риторично той попита колко пъти се е коментирало даването на пари под масата. Аз мисля, че трябва да се сложи точка по този въпрос, подчерта той.

Камен Колев, зам.-председател на Стопанската камара, заяви: Не сме съгласи с начина, по който законодателят се опитва да реши проблемите. Това, че ще дадем на общините или на други възложители да възлагат без търг, без конкурс, действително ще спести време на общините, ще ги улесни, няма да има оспорване, няма да има обжалване, няма да има време за решаване на спорове.

Според Колев това ще стане за сметка и на по-ниско качество, и на по-ниска ефективност, а и има опасност от източване на публични държавни средства: Най-голямото източване на средства е точно там - във фирмите, създадени с определена цел към общините. Това води до елиминиране на конкуренцията. Това води до ограничаване на малкия и среден бизнес за достъп до поръчките. Това ще доведе до скрито одържавяване на икономиката.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна