Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалният пратеник на БНР в Киев беше сред обгазените и обстрелвани с водни оръдия на площадa

| обновено на 25.01.14 в 14:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният пратеник на БНР в Киев Васко Михайлов беше сред обгазените  и обстрелвани с  водни  оръдия на площад Независимост в украинската столица 

В Киев  отново се стигна до сблъсъци, след като беше нарушено обявеното преди дни примирие.

Киев прекара поредната тревожна нощ. Край една от барикадите на улицата, водеща към сградите на правителството и парламента, часове наред се водеше истинско сражение. Няколкостотин радикално настроени демонстранти замерваха полицейския кордон с камъни и бутилки със запалителна смес. В отговор, силите на реда използваха гумени куршуми и гранати със сълзотворен газ. На този фон украинският президент Виктор Янукович обяви готовност за промени в правителството и преразглеждане на спорните закони, ограничаващи правото на протест. Това може да стане още във вторник на извънредна парламентарна сесия. Властите, освен това, обещават да амнистират всички задържани демонстранти, стига да не са извършили тежко престъпление.

Тези мерки са закъснели и недостатъчни, обяви един от лидерите на опозицията Виталий Кличко:

Единственият изход от създалата се днес ситуация е оставката на  Виктор Янукович и провеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори, посочи лидерът на партия „Удар”. Протестите срещу властта обхванаха и някои западни и централни региони на Украйна, където през последното денонощие демонстранти щурмуваха сградите на областните управления и поискаха оставката на местната администрация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна