Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янукович се срещна с лидерите на опозицията

Насилието се завърна по улиците на Киев

5
Киев барикада
Снимка: Васко Михайлов - специален пратеник на БНР

Украинският президент Виктор Янукович се срещна тази вечер с лидерите на опозицията в опит да бъде намерен изход от кризата.  В същото време насилието се завърна по улиците на Киев, въпреки обещанията за примирие.

През целия ден протестиращи и полиция водеха позиционна битка край барикадата на ул. „Грушевский”, която води към правителствения квартал.  На водните струи и звуковите гранати, с които спецчастите се опитваха да разпръснат демонстрантите, защитниците на Евромайдана отговаряха с град от камъни. От запалените гуми над района са издига черен гъст дим. До по-сериозен пряк сблъсък не се стигна, но с настъпването на нощта е възможна ескалация на напрежението.

Хотел „Украйна”, където са се настанили повечето чуждестранни журналисти, беше взет под охрана от доброволци от движението  „Свобода” след като се появиха твърдения, че се подготвя провокация с нахлуване и физическа разправа срещу представители на чуждите медии, които отразяват протестите в Киев. Заради изостряне на обстановката всички магазини, банки и офиси на централния булевард Хрешчатик бяха затворени. Лидерът на партия «УДАР » Виталий Кличко призова милицията, спецчастите, съдиите и прокурорите да не участват в репресиите и да защитят гражданите на Украйна:

Днес от вас зависи, ще можем ли да разрешим политическата криза, за да спрат репресиите, насилието и терора от страна на властта. Не изпълнявайте престъпни заповеди, не участвайте в репресиите, призова Кличко.

Управлявашата Партия на регионите организира днес митинги в източната част на страната в подкрепа на политиката на президента Виктор Янукович. От трибуните често звучаха призиви за силово разпръскване на протестите в украинската столица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна