Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите и опозицията в Украйна се споразумяха да бъдат отменени законите, причина за протестите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският парламент се събира днес на извънредно заседание, за да обсъди политическата криза в страната. Целта е да бъдат приети решения, които да спрат опасното противопоставяне, довело до насилие и ескалацията на напрежението.

След 4-часови преговори президентът Виктор Янукович и представителите на опозицията се договориха какви ще са първите стъпки за изход от кризата. Правосъдният министър Олена Лукаш обяви, че страните са постигнали съгласие относно съдбата на законите, ограничаващи правата на протестиращите, заради които избухнаха протестите през последната седмица: Законите, приети на 16-и януари и предизвикали разпалени дискусии, ще бъдат отменени. Постигнато бе и съгласие да се гласува закона за амнистията, каза правосъдният министър. Относно промените в Конституцията и връщането към предишен вариант с орязани президентски пълномощия участниците в срещата са констатирали несъвършенства в основния закон и са се договорили консултациите за реформа да продължат с участието на европейските институции.

Лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк официално се отказа от предложението на Янукович да оглави правителството. Въпреки това е възможно днес парламентът да обсъди въпроса за оставката на кабинета.

Щабът на Националната съпротива обяви за днес мобилизация на Евромайдана и призова хората да бъдат в 12 часа на площада, за да подкрепят промените. Тове е нашият шанс да разрешим кризата по мирен път, да прекратим противопоставянето, да възстановим нашите граждански права и да подновим процеса на евроинтеграция, каза ръководителят на щаба на Националната съпротива Алексанъдр Турчинов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна