Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският премиер Микола Азаров подаде оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Украйна Микола Азаров попаде оставка, която трябва да бъде приета от президента Виктор Янукович. Това стана минути преди началото на извънредното заседание на  парламента, който днес трябва да обсъди възможностите за мирен изход от политическата криза.

Подавайки оставка премиерът Азаров обясни, че решението му е лично, като по този начин той иска да бъдат създадени допълнителни възможности за постигането на обществено-политически компромис заради мирното разрешаване на конфликта в Украйна. Оставката ще бъде факт, когато я приеме президентът. Това ще означава автоматично оттегляне на целия кабинет, който обаче ще продължи да изпълнява своите функции до назначаването на ново правителство.

Извънредното заседание на Народната Рада започна в 10 часа и почти веднага беше обявена почивка, по време на която парламентарните фракции ще съгласуват дневния ред. Всеки момент се очаква заседанието да бъде подновено.

От изявлението на председателя на парламента стана ясно, че предстои приемането на две важни решения - очаква се да бъдат отменени законите, ограничаващи правата на протестиращите, заради които избухнаха размириците през последната седмица и да бъде приет закон за амнистия. Опозицията засега не коментира оставката на правителството, като очаква указа на президента.

В залата на парламента присъстват тримата бивши президенти Кравчук, Кучма и Юшченко, а една от депутатките се появи с бронирана жилетка. Окончателно стана ясно, че въпросът за въвеждане на извънредно положение няма да се обсъжда, дори се очаква решение спецчастите да напуснат центъра на Киев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна