Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишното обръщение към нацията на Барак Обама ще бъде насочено към разширяване на икономическите възможности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишното обръщение към нацията, което Барак Обама предстои да направи тази вечер, ще бъде насочено към търсене и разширяване на икономическите възможности. Според представители на Белия дом президентът е готов да предприеме едностранни действия за намаляване на пропастта между бедни и богати.

Мисля, че начинът, по който трябва да се мисли за тази година, е, че ние имаме разделено правителство. Конгресът на републиканците няма да подпечата дневния ред на президента. Той няма да подпише дневния ред на републиканския Конгрес, заяви Дан Пфайфър, дългогодишен съветник на Барак Обама.

Има  мнение, че много от идеите на Обама са обречени на провал поради това, че републиканците, които контролират Камарата на представителите, блокират и пречат на Сената да работи.

От Белия дом обмислят компромис по някои приоритети, заявиха съветниците на Барак Обама. Но президентът също разглежда изпълнителни заповеди, които могат да бъдат приети без одобрението на Конгреса.

Неговата икономическа политика не работи, каза сенаторът Тед Круз, републиканец от Тексас, a съветникът на президента Дан Пфайфър заяви, че когато работните места и поминъкът на американците зависят от това да се направи нещо, той няма да чака Конгреса.

В своето годишно обръщение към нацията се очаква президентът да говори за възможностите за повишаване на минималната работна заплата, за разширяване на обезщетенията за дългосрочно безработните, за предучилищното образование, както и за възможностите за увеличаване на работните места.      


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна