Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Украйна отмени законите, ограничаващи протестиращите

Евромайдан е спокоен
Снимка: Васко Михайлов

На извънредна сесия парламентът на Украйна отмени законите, ограничаващи правата на протестиращите, заради които избухнаха размириците през последната седмица. За отмяна на диктаторските закони депутатите гласуваха почти единодушно - 361 гласа, като само двама бяха против, а 49 се въздържаха.

Спорните закони бяха приети на 16-и януари и в деня, когато влязоха в сила - 22-ри януари, в Киев избухнаха кървави сблъсъци между демонстранти и полицията. Стотици бяха ранени и арестувани, имаше и убити. 

Предстои Законът да бъде подписан от президента Виктор Янукович. Опозицията и парламентарното мнозинство засега не могат да се договорят за приемането на Закона за амнистия на задържаните участници в протестите, но консултациите продължават. Партията на регионите обвързва този закон с разпускането на Евромайдана и освобождаването на всички превзети сгради и помещения. 

Относно промените в Конституцията с цел ограничаване на президентските пълномощия страните се договориха да създадат временна парламентарна комисия, която ще обсъди конкретните предложения. След като премиерът Микола Азаров подаде тази сутрин своята оставка, президентът Янукович обяви, че ще я приеме когато се убеди, че в парламента са налице варианти за разглeждане на нова кандидатура. 

Обстановката в Киев засега  е спокойна. На една от улиците в правителствeния квартал дори започна демонтажът на бетонните заграждения около сградите на властта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна