Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов" започват в Пазарджик

Григор Паликаров
Снимка: личен архив
За 39-и път публиката в Пазарджик ще посрещне гостите на фестивала Зимни музикални вечери, носещ името на основателя си - големият български композитор и диригент проф. Иван Спасов. В четирите концерта ще бъде почетена 80-годишнината от неговото рождение, както и няколко други годишнини: 150 от рождението на Рихард Щраус, 110 от смъртта на Антонин Дворжак и др.


Пазарджишкият симфоничен оркестър, ръководен от Григор Паликаров, ще открие днес фестивала в 18.30 часа в концертната зала на града с изпълнение на Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров - традиция, въведена от Иван Спасов. В рядко изпълнявания Концерт за обой и оркестър от Рихард Щраус ще солира Селин Моане от Франция. Последна в програмата ще бъде Симфония "Из новия свят" от Дворжак.

Втората и третата вечер ще бъдат камерни, с именити гости - дуото Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов (на 31-ви януари) и триото Росен Идеалов - кларинет, Георгита Бояджиева - виолончело и Александър Василенко - пиано (на 1-ви февруари).

В неделя на диригентския пулт ще застане гостът от Италия Пиеро Романо, а като солист ще се представи френският цигулар Франсис Дюроа.

Чуйте подробности в интервюто с главния диригент на Пазарджишкия симфоничен оркестър - Григор Паликаров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна